Resepi Kek Lapis Sarawak...how to make sarawak layer cake
For international viewer please use Google Translate
Bahan-bahan ( 81/2 x 8/12 inci )
- BAHAN A (dalam kek)
- 5 biji kuning telur
- 3 biji putih telur
- 150 gram gula kastor
- 100 gram tepung hong kong
- 1 sudu makan ovelet
- BAHAN B (dalam kek)
- 200 gram mentega/butter
- 3 sudu makan susu pekat
- BAHAN UTK BHGN LUAR KEK
- 300 gram putih telur (8 biji putih telur)
- 190 gram tepung hong kong
- 150 gram gula kastor
- 1 sudu makan ovelet
- 250 gram butter/mentega (cairkan)
- 50 ml susu cair
Cara-cara
- CARA UTK MEMBUAT DLM KEK
- Pukul Bahan B hingga sebati.
- Pukul Bahan A hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam Bahan B. Gaul sebati.
- Bahagikan adunan kepada 3 bahagian. Bhgn pertama masukkan pewarna hijau, bhgn ke 2 masukkan pewarna merah & bhgn ke 3 masukkan pewarna kuning.
- Bakar bhgn pertama dulu, bila hampir masak, lapiskan bhgn ke 2 dan seterusnya bhgn ke 3. Buat 3 lapisan.
- Bila masak, sejukkan dulu. Apabila sudah betul2 sejuk potonglah kek tersebut berbentuk memanjang. Kemudian potong segitia kecil2 atau segiempat sama. Biarkan dulu.
- CARA UTK MEMBUAT LAPISAN LUAR KEK
- Pukul putih telur hingga kembang. Kemudian pukul semua bahan kecuali mentega cair. Akhir sekali barulah masukkan mentega cair. Gaul rata & sebati.
- Bakar lapisan pertama sebanyak 5 sudu makan. Bila hampir masak susunkan kek yang telah dipotong tadi di atasnya. Masukkan adunan di atasnya sehingga menutupi semua kek yang telah dipotong. Bakar lagi.
- Bila hampir masak susun lagi kek yang telah dipotong tadi. Buatlah begitu sehingga semua adunan habis.
- GUNA ACUAN 81/2 x 81/2 inci
No comments:
Post a Comment